Umelci a športovci sa v lete vydali na bicykloch naprieč Slovenskom po boku ôsmich hendikepovaných ľudí. O tomto podujatí hovorí v dnešnom Modrom z neba jeho účastníčka, vozičkárka Lucia Rudyová (27) ktorá ochrnula kvôli chybe lekárov ešte ako dievčatko.

„Handbike“ je špeciálny druh trojkolesového bicykla, do ktorého pedálov sa „šliape“ rukami, a tak na ňom môžu jazdiť aj ochrnutí ľudia. Je však veľmi drahý, stojí až 3 000 eur a pre mnohých pohybovo hendikepovaných ľudí je nedosiahnuteľným snom. Lucia Rudyová sa musela vyrovnať s tým, že zo dňa na deň zostala na vozíku. Mladá slečna sa napriek svojmu hendikepu celý život aktívne venuje ľahkej atletike, ping-pongu, tenisu, lukostreľbe.
BOK PO BOKU: Na bicykloch sa naprieč Slovenskom vydali spoločne zdraví i hendikepovaní nadšenci.

Nadšene sa zapojila aj do letnej cyklojazdy z Popradu do Senca, ktorú v lete nachystalo občianske združenie z Belej pri Martine. „Vďaka združeniu sme získali tri handbiky, špeciálne bicykle pre hendikepovaných,“ ďakuje aj v dnešnej relácii Modré z neba Lucia. Vysníval jej ho šéf združenia Miroslav Buľovský.

ŠPORTOVKYŇA: Vyskúšala handbike ihneď.

„Chceme pomôcť hendikepovaným ľuďom, aby sa ľahšie zaradili do bežného života,“ hovorí. Pre túto myšlienku získal aj známe tváre. Hendikepovaných cyklistov sprevádzali na bicykloch cez Slovensko aj herci Emanuel Hason, Ivan Tuli Vojtek, Přemek Boublik, spevák Tomáš Bezdeda. „Držali sme sa hesla združenia: Všetci sme si rovní. Ale niekedy veru naši hendikepovaní kolegovia mali viac síl a elánu ako my!“ s úsmevom komentovali náročnú 400-kilometrovú jazdu herci.

 

Zdroj: jap, až, Foto: tv markíza, Parasport24.com