Martin Joppa mal iba 8 rokov, keď sa mu radikálne zmenil život. Či lepšie povedané, malému chlapcovi ho kruto poznačil opitý šofér za volantom v Kežmarku. Martinka zrazil a ten prišiel o obe nohy.

Chlapčenské sny o tom, že raz bude hokejovým brankárom, zničil nezodpovedný hazardér. Ten dostal za svoj čin štyri roky za mrežami, Martina však odsúdil na doživotný boj so svojím osudom. Klobúk dole pred dnes už 15-ročným mladíkom, ktorý aj bez nôh kráča životom obdivuhodným spôsobom.

Aj tak budem hokejistom!

Ešte na nemocničnom lôžku odhodlane tvrdil: „Aj keď nemám nohy, aj tak budem hokejista!“ Malý chlapec sa po ťažkom úraze relatívne rýchlo pozviechal. Samozrejme, najviac mu pomáhala jeho rodina, no Martinka chodievali podporiť aj slovenské hokejové hviezdy. Výborný vzťah si vybudoval s brankárom Jánom Lašákom.

Dnes je Martin úspešným študentom na gymnáziu v Bardejove, športuje a dokonca sa vrátil aj k milovanému hokeju. Je slovenským reprezentantom v sledge hokeji, teda hokeji na špeciálnych sánkach. Nestráži však bránu svojho mužstva, ale je útočníkom. „Po ľade sa pohybujeme za pomoci krátkych hokejok s hrotmi na konci,“ vraví Martin.

Myslí v prvom rade na druhých

Sympatický mladý muž, ktorý napriek tomu, že to sám nemá ľahké, nemyslí iba na seba. Práve naopak. Svojim piatim kamarátom, ktorých postihol podobný osud ako jeho, vysníval prostredníctvom projektu Srdce pre deti 2012 špeciálne bicykle, takzvané handbiky. On totiž svoj má a chce, aby mali rovnakú možnosť aj jeho priatelia, s ktorými by rád prebrázdil Slovensko.

Prišla za ním aj Majka Demitrová

Hokejová rodina nezabudla na Martina ani teraz. Vdova po tragicky zosnulom Pavlovi Demitrovi Majka, manželka Ľubomíra Višňovského Katka a kapitán hokejistov bratislavského Slovana Miroslav Šatan, to boli ľudia, ktorí sa postarali o prvé tri handbiky pre kamarátov Martina Joppu. Tie ďalšie dva pribudnú z prostiedkov, o ktoré sa pričinili všetci ľudia s veľkým srdcom, ktorí prostredníctvom SMS-iek prispeli na charitatívny projekt Srdce pre deti 2012.

http://udalosti.noviny.sk/2011-srdce-pre-deti/03-12-2012/srdce-pre-deti-2012-martin-hrdina-proti-svojej-voli.html

Zdroj: TV JOJ