Úctyhodnou 10-ročnou tradíciou sa tento rok môže popýšiť najznámejšie cyklistické benefičné podujatie na Slovensku. Benefičná cyklistika Parasport24 Tour odštartovala charitatívny cyklopelotón poprvýkrát pred desiatimi rokmi pod názvom Cez Slovensko na bicykli.

Svoje desiate výročie oslávi naozaj unikátnym spôsobom – v rámci cyklotýždňa Parasport24 Tour 2017 zorganizuje tiež veľký benefičný koncert Hudba bez bariér 2017.

Termín Parasport24 Tour 2017 je známy 

Rok čo rok prechádza v lete naprieč Slovenskom jeden veľmi špeciálny cyklistický pelotón. Je iný než všetky ostatné tým, že je plný hendikepovaných športovcov na špeciálne upravených bicykloch. Spolu s nimi v tomto pelotóne bicykluje množstvo známych osobností, ktoré každoročne športom a svojou osobnou účasťou podporia dobrú vec. Tento rok vyrazí Parasport24 Tour 28. mája zo Spišskej Novej Vsi a po približne 40tich zastávkach  naprieč krajinou dorazí 2. júna do cieľa, Trenčianskych Teplíc. Jedinečná partia hendikepovaných športovcov a osobností tak spoločnými silami opäť upozorní na potrebu pomáhať sociálne slabým a tiež znevýhodneným športovcom.

Najväčšie športové charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku organizuje občianske združenie Parasport24. Ako zdôrazňuje jeho šéf Miroslav Buľovský, Parasport24 Tour nezbiera, ale naopak rozdáva. „Počas roka získavame vďaka štedrosti sponzorov finančnú, či inú podporu a na PS24 Tour potom podáme pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú,” vysvetľuje Miroslav Buľovský.

Parasport24 Tour a Hudba bez bariér bok po boku v jednom týždni

Miroslav Buľovský a jeho OZ Parasport24 v priebehu roka pravidelne organizuje celú paletu benefičných aktivít, medzi nimi i galakoncerty Hudba bez bariér. Desiate výročie cyklistiky a svojho občianskeho združenia sa rozhodol spestriť tým, že Parasport24 Tour a Hudbu bez bariér spojí do jediného týždňa. Výsledkom je najdôležitejšia zastávka na tohtoročnej trase pelotónu – 30. máj, Banská Bystrica. Práve tam sa uskutoční tohtoročná edícia Hudby bez bariér. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal:www.ticketportal.sk/event.aspx?id=65225

HBB_2017Desmod: ,,Hudba je naozaj bez bariér!”

„Náš vzťah k benefíciám je veľmi pozitívny. Benefície pomáhajú a my pomáhať chceme, ak nám to čas dovolí,“  zhoduje sa jednohlasne formácia Desmod, ktorá si Hudbu bez bariér tento rok vtesnala do svojho preplneného diára. Nehráme tento rok len túto „benefičku“, avšak táto nás zaujala netradičným spojením pohybu a hendikepovaných ľudí,“ vysvetľuje manažér skupiny Michal Kožuch. Sú vôbec koncerty pre zdravých ľudí a koncerty pre chorých či hendikepovaných v niečom odlišné? Ako to vníma jedna z našich  najvyťaženejších kapiel? Nie sú, naozaj, hudba je predsa bez bariér!“

Sima Martausová: ,,Zahrám pieseň, zloženú špeciálne pre Hudbu bez bariér!”

Okrem Desmodu pricestuje 30. mája do Banskej Bystrice podporiť dobrú vec aj speváčka Sima Martausová.  „Keď viem, že spievaním podporím dobrú vec, a keď mi to dovolí čas, tak vždy rada prijmem ponuku na benefičné vystúpenie,“ prezrádza. „Robí mi to radosť a zároveň mám dobrý pocit, že aspoň nejako môžem pomôcť. Hrať na Hudbe bez bariér je pre mňa výnimočné aj preto, lebo ľudí, pre ktorých je tento koncert určený, už poznám osobne a o to viac sa teším. Bola som s nimi bicyklovať minulý rok a všetci mi prirástli k srdcu. Zahrám aj pieseň, ktorú som zložila špeciálne pre nich,“ dodáva aktuálne jedna z najobľúbenejších slovenských speváčok.

 

Martin Harich ,,Hendikepované publikum je výnimočné. Viac vníma hudbu, slovo i pohyb”

Line-up koncertu Hudba bez bariér 2017 doplní aj spevák Martin Harich, ktorý sa podujatia Parasport24 Tour zúčastňuje pravidelne takmer rok čo rok. Páči sa mi táto myšlienka, s organizátormi aj účinkujúcimi sa dobre poznáme. Všetci to robia so srdcom a cítiť to. A pomáhať treba,“ hovorí na margo spolupráce. Len veľmi ťažko by sme hľadali slovenského umelca, ktorý odohral viac benefícií – o Martinovi je známe, že charitatívne koncerty nikdy neobchádzal – práve naopak, vždy tvorili výrazné percento jeho koncertného programu: „Benefície a charitatívne akcie sú pre mňa rovnako dôležité ako každý iný koncert. V poslednom čase sa už ale snažím vyberať si, ktorej benefície sa zúčastniť. Musí to mať hlbší zmysel, vtedy neváham cestovať aj väčšiu vzdialenosť.“ Ako prezrádza, benefičné koncerty sú pre neho iné, pretože hendikepované publikum je špecifické – viac vníma hudbu, slovo či pohyb: „Mám pocit, že chorí a hendikepovaní ľudia sú viac citliví. Aj keď všetci nemôžu skákať a blázniť sa ako ich zdraví kamaráti, ich emócie a energiu cíti každý účinkujúci na pódiu.  A aj toto je pre nás to podstatné, čo nám dáva silu,“ dodáva Martin Harich. 

„Všetci sa už veľmi tešíme do Banskej Bystrice. A to nielen preto, že tam odohráme Hudbu bez bariér, ale tiež, pretože cez Banskú Bystricu pôjde náš pelotón za desať rokov svojej existencie prvýkrát,“ dodáva Miroslav Buľovský, ktorého podujatie Parasport24 Tour sa tento rok oficiálne spojí s projektom Banská Bystrica Európske mesto športu 2017.

OZ Parasport24 bolo založené v roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu hendikepovaných ľudí, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Prostredníctvom športu majú občania so zdravotným postihnutím lepšiu možnosť zaradiť sa do bežného života.

Viac info: www.parasport24.com     |     www.facebook.com/Parasport24 

Plán trasy 2017 28.5. – 2.6.

28.5. Spišská Nová Ves – Spišský Štvrtok  – Jánovce – Vlková – Vrbov – Žakovce – Huncovce –  Veľká Lomnica – Poprad – Svit

29.5.   Svit – Tatranská Štrba – Východná – Hybe – L. Hrádok – L Mikuláš – Partizánska Ľupča – Gino Paradise Bešeňová

30.5. 9:00 Gino Paradise Bešeňová – Partizánske Ľupča Liptovská Osada – Donovaly  – Banská Bystrica

31.5. Banská Bystrica – Sliač – Zvolen – Budča – Hronská Dúbrava – Trnavá Hora – Žiar nad Hronom – Hliník nad Hronom – Vyhne

1.6. Vyhne – Žarnovica – Horné hámre – Píla – Veľké Pole – Horná Ves – Partizánske – Žabokreky nad Nitrou – Topoľčany

2.6. Topoľčany – Rybany – Bánovce nad Bebravou – Bobot – Motešice – Trenčianske Teplice