„Vždy som túžil po víťazstvách, po profesionálnej športovej kariére, po uznaní a obdive. Do určitej miery sa mi splnilo v živote všetko o čo som sa snažil. Otázka však znie, za akú cenu?

V živote máme na výber v mnohých smeroch, na niečo nás pripraví škola, na niečo rodina či priatelia, no najviac nás ovplyvňuje nami prežitá skúsenosť. Naše ciele nám nemilosrdne diktujú cestu, niekedy priamu, inokedy neskutočne kľukatú plnú nepríjemných výmoľov. Rýchla doba plná ohromných možností ponúka aj v športe príležitosti na závratnú kariéru. Denne vidíme množstvo kvalitných výkonov, snažíme sa o neustále napredovanie a dokazovanie sebi i okoliu „mám na to, dokážem to aj ja“. Ale to hovorí len moja hlava, telo je mnohokrát nepripravené na extrémne výkony.

Osobne som prešiel všetkými etapami profesionálneho športu, najmä lyžovania na Slovensku. Ako zdravý športovec, tak aj po úraze ako športovec s u rčitým hendikepom. Nakoniec som si vždy najviac užil šport medzi svojimi priateľmi, mimo pretekania a porovnávania. Aj dnes, keď sa venujem extrémnemu kripelfreeskiingu, kajakingu, handbiku, či najnovšie sledge hokeju a to všetko na vrcholovej úrovni hodnej profesionálneho športovca, nie som profesionálom. Baví ma robiť šport pre seba samého, pre zlepšenie svojej kondície a zdravia. Nie pre totálnu deštrukciu už aj tak poničenej schránky. Mnoho skúseností, ktoré som za 25 rokov v športe nazbieral, dnes posúvam ďalším športovcom. Stále sa učím, stále sa moje schopnosti rozvíjajú novými smermi, no nikdy nezabúdam na to kto som a odkiaľ som prišiel. Občas stačí spomaliť a prestať sa bezhlavo hnať niekam do neznáma za obdivom a slávou. Vo freeskiingu žijeme neustále na hrane, ktorá je mnohokrát veľmi tenká.“

„Osobne som prekročil hranicu a žijem na druhom konci. Nehovorím, že je to zlé, no je to iné. Život žijem neustále naplno, vďaka rodine a priateľom. Niečo málo z môjho športového života si máte možnosť pozrieť v novom dokumente točenom v priebehu 2010 – 2011,“ Marian Ligda.

ZDROJ: FREESKIER.SK