Lucia a Majo sú dvaja pekní, mladí ľudia. Radi sa smejú, stretávajú s priateľmi a užívajú krásy života. No s jedným malým rozdielom – obaja sú hendikepovaní a neoddeliteľnou súčasťou ich života je invalidný vozík.

Lucia zostala na vozíčku ako dieťa, keď jej pichli injekciu do miechy a ona sa už nepostavila. Majo je zasa bývalý reprezentant v zjazdovom lyžovaní.

„Býval som zanieteným lyžiarom, venoval som tomuto športu trošku vážnejšie. Potom som mal úraz v Čechách,“ zaspomína si na krajšie i smutnejšie okamihy zo svojho života Majo.

Ani jeden z týchto mladých ľudí však na šport nezanevrel. S vetrom opreteky uháňajú na špeciálnom bicykli. A poriadne si to užívajú. „Tak, určite je to pekný zážitok dostať sa s tým na cesty a spoznávať svoje hranice, že odkiaľ-pokiaľ,“ hovorí Lucia.

„Snažím sa pracovať ako ktorýkoľvek iný človek a popri tom ešte športovať. Je toho trošku veľa, predsa len, môj zdravotný stav vyžaduje určité také venovanie sa samému sebe,“ priznáva Majo.

Handbiky nie sú lacnou záležitosťou. Počas roka sa na Slovensku podarí predať maximálne 5 kusov. „V prvom rade je to o financiách, v druhom o prístupnosti a o rodinnom zázemí,“ hodnotí Majo.

Majo a Lucia spolu s partiou pokrstia nové handbiky počas celoslovenskej tour z Popradu do Senca.

Jednoduchý handbike stojí približne 3 300 eur. Smutné na tom je, že poisťovne jeho kúpu vôbec nepreplácajú. Ak chce hendikepovaný človek športovať, musí si zohnať sponzorov.

17.6.2009 – 19:30:00 | joj.sk/TV JOJ, Veronika Jankalová

http://noviny.joj.sk/z-domova/17-6-2009/clanok/hoci-na-vozicku-predsa-s-usmevom-a-vetrom-opreteky.html