Vonkajšia teplota 7° až 9°, bočný vietor a neutíchajúci dážď. Ako sa hovorí, počasie, v ktorom by ste ani psa vonku nevyhnali. A predsa, napriek nečasu, partia ľudí šľapajúcich na bicykloch a otáčajúcich pedále handbikeov úspešne zdolávala cestné kilometre. Aj to je scéna, ktorá sa odohrala na päťdňovej púti známych osobností a hendikepovaných športovcov po Slovensku. OZ parasport24 vďaka podujatiu vyzbierala peniaze na zakúpenie handbikeov pre tých, ktorí si ich z vlastného vreckanemôžu dovoliť.
V sobotu 2. júla sa podujatie Cez Slovensko na bicykli za 5 dní oficiálne ukončilo na Myjave. Cyklisti museli počas týždňa veľakrát prekonať samého seba a poriadne zabrať. „Veľa pršalo, ale oni išli. Išli, lebo chceli ísť a chceli bicyklovať,“ povedal predseda organizujúceho združenia parasport24 Miroslav Buľovský, ktorý kus trate prešiel na handbikeu. Počasie síce cestu sťažovalo, no na zdraví vytrvalcov sa nepodpísalo. K dispozícii bol totiž zdravotný personál, ktorý ich „dopoval“ prípravkami na podporu odolnosti. Aj vďaka tomu vytrvalci zakaždým došli do plánovanej cieľovej stanice.
OZ parasport24.com vzniklo v roku 2006 a jeho zámerom bolo od začiatku pomáhať hendikepovaným ľuďom, aby získali športové pomôcky bez toho, aby si podávali žiadosť. Pre mnohých je zakúpenie handbikeu finančne náročná záležitosť, najlacnejší stojí až 3 500 eur. Do podujatia Cesta po Slovensku na bicykli za päť dní sa zapojili tí hendikepovaní športovci, ktorí už majú s jazdou na handbikeu skúsenosti – Lucia Rudyová, Marian Ligda, Dušan Pitonák, Julo Hutka, Peter Štefanides, Marek Kubačka a Alena Kánová. „Išlo o fyzicky náročnú cestu, ktorá si vyžadovala istú kondičku. Ak by si chcel niekto handbike vyskúšať, samozrejme. Môže zavolať a prídem za ním hocikde na Slovensko. Nemohol by však hneď na začiatku zdolávať kilometre. Na podujatí jazdili tí, ktorí už hanbikey používajú, a snažili sa získať financie pre tých, ktorí by športovať chceli,“ dodal Miroslav Buľovský. Tvrdí, že my, zdraví, si vraj len ťažko vieme predstaviť pocit, keď sa telesne postihnutý po rokoch na vozíčku posadí na handbike.
Hendikepovaných sa svojou aktívnou účasťou rozhodli podporiť aj mnohé známe osobnosti: redaktor Televíznych novín TV Markíza Marián Lechan, Erika Barkolová z relácie Promi noviny TV JOJ, Monika Bruteničová z Krimi novín, Ivan „Tuli“ Vojtek, spevák Tomáš Bezdeda, herec Emanuel Hason, motokrosár Ivan Jakeš, Peter Čambor – redaktor Športových novín TV Markíza, humorista a historik športu Jan Grexa, herec Přemysl Boublika a Ján Mečiar z Novín TV JOJ. „Bolo to veľmi namáhavé, pretože stále pršalo a fúkal silný vietor. Štartovali sme z Červeného Kláštora a cieľ bol až v Myjave. Ale išlo o zbierku peňazí pre hendikepovaných, a preto, ako sa hovorí, dážď nás nemohol zastaviť,“ povedal Žilinčan Tomáš Bezdeda. Účastníci si myslia, že išlo o jedinečnú akciu. Raritou bolo aj to, že ju spoločne podporili dve najväčšie komerčné televízie na Slovensku.
Počas cesty sa vytrvalci zastavovali v mestách, kde ich vítal primátor alebo jeho zástupca, a ich príchod sprevádzal zábavný program. „V mestách program často moderovali priamo účastníci podujatia. My tomu hovoríme, že mali službu. Bolo to príjemné a osobnejšie pre nás i pre ľudí, ktorí prišli,“ pokračoval predseda združenia. Tí, čo prišli podporiť dobrú vec, si mohli na mieste kúpiť zlosovateľné tikety a vyhrať atraktívne ceny. U nás mali túto možnosť na Európskom plaveckom dni, ktorý sa konal 1. júna. Následne vyžreboval výhercov primátor mesta Igor Choma. „Ľudia nás objavovali priamo na mieste a zistili, že aj oni môžu hendikepovaných podporiť. Tikety mali úspech. V mestách sa vyzbieralo vyše 1700 eur,“ uviedol Buľovský. Jeden zo sponzorov, značka Whirpool, v rámci podniku vyzbieral z vlastnej iniciatívy 1300 eur. Pred i počas podujatia mohli záujemcovia vyjadriť podporu aj prostredníctvom SMS.
Nečas preveril kondíciu všetkých účastníkov, no sťažené podmienky ich zároveň zblížili. „Vyzdvihol by som všetkých, pretože je obdivuhodné ako to zvládali,“ uzavrel Miroslav Buľovský.

Veronika Cvinčeková